Archives

Αισθητική Οδοντιατρική

Εμφυτεύματα

Πλεονεκτήματα της θεραπείας με εμφυτεύματα

Για να καλυφθεί το κενό που δημιουργείται από την απώλεια ενός η περισσότερων δοντιών με την κλασσική προσθετική θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μια ακίνητη (γέφυρα) ή κινητή κατασκευή (μερική οδοντοστοιχία ) η οποία να στηρίζεται σε διπλανά, υγιή πολλές φορές, δόντια τα οποία τροχίζονται και γίνονται έτσι πιο αδύναμα και ευάλωτα. Το κόκκαλο της γνάθου στα σημεία των χαμένων δοντιών σταδιακά απορροφάται αφού λείπει πλέον το ερέθισμα που μεταδιδόταν μέσω της ρίζας τους.

Τα αισθητικά και λειτουργικά αποτελέσματα με τις ακίνητες κατασκευές επί φυσικών δοντιών είναι βέβαια πολύ ικανοποιητικά αλλά η πρόγνωση τους είναι χειρότερη από τις αντίστοιχες κατασκευές επί εμφυτευμάτων και έτσι η τελική ταλαιπωρία και κόστος για τον ασθενή δεν είναι απαραίτητα μειωμένα.

Η κινητή κατασκευή δίνει πολύ φτωχά αισθητικά και λειτουργικά αποτελέσματα, είναι δύσκολα ανεκτή από τον ασθενή, στα σημεία που ακουμπά στα ούλα επιτείνει την απορρόφηση του οστού και έχει στατιστικά φανεί ότι ένα 30% των γειτονικών δοντιών σε μία κινητή προσθετική παρουσιάζουν προβλήματα μέσα σε μία επταετία.

Η αποκατάσταση της έλλειψης ενός η περισσοτέρων δοντιών με οδοντικά εμφυτεύματα γίνεται με μία ακίνητη ανεξάρτητη μονάδα (εμφύτευμα/τα – κολόβωμα/τα – θήκη/γέφυρα) που προσφέρει εξαιρετικά λειτουργικά και αισθητικά αποτελέσματα χωρίς να επηρεάζει διπλανά δόντια ή ούλα.

 

Οι δυνάμεις της μάσησης μεταφέρονται μέσω των εμφυτευμάτων στο κόκκαλο (όπως και με τα φυσικά δόντια) και έτσι εμποδίζεται η απορρόφηση του. Στατιστικά τα εμφυτεύματα έχουν μία πρόγνωση επιβίωσης για 15ετία εφόσον ακολουθηθούν τα επιστημονικά τεκμηριωμένα πρωτόκολλα τόσο από τους γιατρούς όσο και τους ασθενείς.

Ο ασθενης ανταμειβεται από τα άριστα λειτουργικά και αισθητικά αποτελέσματα και από την μακροβιότητα του αποτελέσματος. Η θεραπεία με εμφυτεύματα του προσφέρει ξανά την αίσθηση ότι έχει τα φυσικά του δόντια.

Η έλλειψη όλων των δοντιών αντιμετωπίζεται από την κλασσική προσθετική με την κατασκευή των ολικών οδοντοστοιχιών (μασέλες). Στην άνω γνάθο η συγκράτησή τους είναι αποδεκτή αλλά είναι συνήθως ογκώδεις κατασκευές που δυσκολεύουν τον ασθενή στην ομιλία και την μάσηση και δημιουργούν έντονη οστική απορρόφηση και υπερπλασία των ούλων στη σημεία που στηρίζονται. Στην κάτω γνάθο τα πράγματα είναι ακόμη χειροτέρα διότι η μικρή οστική επιφάνεια της κάτω γνάθου και η κινητικότητα της γλώσσας καθιστούν την συγκράτησή τους αδύνατη με αποτέλεσμα οι ασθενείς καταλήγουν στο να μη τις χρησιμοποιούν καθόλου αφού δεν καταφέρνουν ούτε να μιλήσουν ούτε να μασήσουν. Είναι σχετικά οικονομικές λύσεις με πολλά, όμως, λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα.

Η αποκατάσταση της έλλειψης όλων των δοντιών με οδοντικά εμφυτεύματα μπορεί να γίνει είτε με μία ακίνητη ανεξάρτητη μονάδα είτε με μια κινητή.

Η ακίνητη κατασκευή στηρίζεται στο κατάλληλο για τη κάθε περίπτωση αριθμό εμφυτευμάτων και καλύπτει το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι της άνω ή κάτω γνάθου. Είναι απολύτως ακίνητη προφέροντας απόλυτη λειτουργική και αισθητική ικανοποίηση στον ασθενή που έχει παρόμοια αίσθηση με αυτή των χαμένων φυσικών του δοντιών.

 

Η κινητή κατασκευή, είναι αισθητά μικρότερη από την κλασσική οδοντοστοιχία, είναι εξαιρετικά σταθερή, πολύ ικανοποιητική αισθητικά και λειτουργικά, δεν επιβαρύνει τα ούλα και βοηθάει στη διατήρηση του οστού.

 

 

 

Αόρατη Ορθοδοντική

Διαφανείς νάρθηκες

 

Στην τεχνική αυτή ο ασθενής φοράει για πάνω από 20 ώρες διαφανείς, αόρατους, νάρθηκες. Οι νάρθηκες ασκούν μικρές δυνάμεις στα δόντια και έτσι τα μετακινούν προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

Ο ορθοδοντικός αρχικά παίρνει τα αποτυπώματα και δίνει τις οδηγίες στο εργαστήριο για την κατεύθυνση και το μέγεθος της μετακίνησης του δοντιού. Κατόπιν αυτού, το εξειδικευμένο ορθοδοντικό εργαστήριο κατασκευάζει τους νάρθηκες που αναλόγως του συστήματος αλλάζουν ανά 2 μέχρι και 4 εβδομάδες. Η θεραπεία με τους διαφανείς νάρθηκες διαρκεί από 6 μέχρι και 24 μήνες ανάλογα με το πρόβλημα.

 

 

Αόρατη ορθοδοντική ή ορθοδοντική χωρίς σιδεράκια αποκαλούμε τη διαδικασία αποκατάστασης ορθοδοντικών ανωμαλιών με τη χρήση λεπτών διαφανών ναρθήκων. Οι νάρθηκες αυτοί τοποθετούνται διαδοχικά στο στόμα και μετακινούν προοδευτικά τα δόντια προς την επιθυμητή θέση. Κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας υψηλή τεχνολογία και λογισμικό ηλεκτρονικών υπολογιστών.

 

Ποιό είναι το κόστος; Σε σχέση με την κλασική ορθοδοντική είναι ακριβότερη ή φθηνότερη;

 

Το κόστος πλέον είναι στα ίδια επίπεδα μιας κλασικής ορθοδοντικής θεραπείας, κι αν αναλογιστεί κανείς ότι με την αόρατη ορθοδοντική αποκαθίστανται συνήθως τμήματα του οδοντικού τόξου ή και υποτροπές παλαιών ορθοδοντικών θεραπειών το κόστος πολύ συχνά είναι χαμηλότερο από αυτό μιας πλήρους θεραπείας με σιδεράκια.

Χειρουργική Στόματος

Χειρουργική Εξαγωγή Φρονιμήτη

 

Ο Οδοντίατρος μπορεί να συστήσει την εξαγωγή φρονιμίτη όταν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την εξαγωγή του δοντιού.

Συνήθεις καταστάσεις που επιβάλλουν την χειρουργική εξαγωγή ενός φρονιμίτη, είναι:

 • Έγκλειστοι φρονιμίτες που παραμένουν παγιδευμένοι μέσα στη γνάθο και προκαλούν πόνο

 • Ημιέγκλειστοι φρονιμίτες που έχουν ανατείλλει μερικώς από τη γνάθο και δημιουργούν πρόβλημα

 • Περιστεφανίτιδα, μια μορφη περιοδοντικής λοίμωξης που συναντάται συχνά σε ημιέγκλειστους φρονιμίτες

 • Βλάβη στο διπλανό δόντι ειτε εξαιτίας άμεσης επαφής, είτε έμμεσα λόγω ανάπτυξης περιοδοντικού αποστήματος κτλ.

 • Τραυματισμου μαλακων ιστων (παρεια, γλωσσα)

 • Ορθοδοντικές ανωμαλίες

 

Ακρορριζεκτομή

 

Η ακρορριζεκτομή είναι μια ενδοδοντική χειρουργική επέμβαση που περιλαμβάνει τη χειρουργική αφαίρεση του άκρου της ρίζας ενός δοντιού (ακρορρίζιο).Η ακρορριζεκτομή χρειάζεται συνήθως σε περιπτώσεις αποτυχίας μιας απονεύρωσης ή και της επανάληψης μιας ενδοδοντικής θεραπείας.Σκοπός της ακρορριζεκτομής είναι η καταπολέμηση μιας μόλυνσης που έχει προσβάλει τους ιστούς γύρω από την άκρη της ρίζας, ώστε να σωθεί το δόντι και να αποφευχθεί η εξαγωγή του.

Προσθετική

Περιοδοντολογία

Η Περιοδοντολογία ασχολείται με τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις των στηρικτικών περιοδοντικών ιστών, που έχει ως αποτέλεσμα την προοδευτική απώλεια πρόσφυσης, απώλεια φατνιακού οστού, σχηματισμό περιοδοντικών θυλάκων και υφίζησης των ούλων.Κλινικά ευρήματα της περιοδοντίτιδας είναι η παρουσία υπερουλικής και υποουλικής πλάκας και τρυγίας,τα οιδηματώδη ούλα με αλλαγές στο χρώμα, σχήμα, σύσταση και μέγεθος, η αιμορραγία στην ψηλάφηση με τον περιοδοντικό ανιχνευτήρα καθώς και η ανίχνευση περιοδοντικών θυλάκων και ακτινογραφικής οστικης απωλειας.

Το φάσμα εφαρμογής της περιοδοντολογίας είναι τεράστιο και περιλαμβάνει τα εξής:

 • θεραπεία χρόνιας ουλίτιδας,

 • συντηρητική και χειρουργική θεραπεία χρόνιας περιοδοντίτιδας,

 • θεραπεία περιεμφυτευματικών νόσων

 • θεραπεία ουλοβλεννογόνιων προβλημάτων (υφιζήσεις ούλων, ουλικό χαμόγελο),

 • αύξηση του όγκου της υπολλειμματικής φατνιακής ακρολοφίας εξαιτίας κάθετων/οριζόντιων οστικών ελλειμμάτων

 • αύξηση των διαστάσεων των ούλων

 • εκβάθυνση της ουλοχειλικής/ουλοπαρειακής αύλακας,

 • εκτομές χαλινών,

 • χειρουργική επιμήκυνση μύλης

 

Προληπτική Οδοντιατρική

«Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν»

 • Στόχος ενός προληπτικού προγράμματος ενηλίκων είναι η διατήρηση της υγείας των δοντιών προκειμένου να μην εμφανιστούν νέες τερηδόνες ή νόσοι του περιοδοντίου, αλλά και η έγκαιρη διάγνωση των νόσων βλεννογόνου και κυρίως του καρκίνου του στόματος.

 • Στόχος ενός προληπτικού προγράμματος για παιδιά είναι η αποφυγή εμφάνισης τερηδόνας καταρχάς στα νεογιλά και στη συνέχεια στα μόνιμα δόντια του, καθώς και η αποφυγή εμφάνισης ουλίτιδας. Αν κάποια από τις δύο ασθένειες έχει ήδη εγκατασταθεί, στόχος του προληπτικού μας προγράμματος είναι ο έλεγχος και η εξάλειψή της.

 

Με όπλα μας την καθοδήγηση για σωστή στοματική υγιεινή, τον οδοντιατρικό καθαρισμό και τη στίλβωση, τις προληπτικές εμφράξεις και την κλινική ακτινογραφική εξέταση εστιάζουμε στην πρόληψη και αποτροπή της εξέλιξης των νοσημάτων της στοματικής κοιλότητας.

Πως μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά στα πλαίσια του σπιτιού;

 • Με σωστό βούρτσισμα των δοντιών και τη χρήση οδοντικού νήματος

 • Παρέχοντας τους ισορροπημένη διατροφή χαμηλή σε ζάχαρη και σε οξέα

Ενδοδοντία

H ενδοδοντική θεραπεία, πιο γνωστή ως απονεύρωση, είναι μία εντελώς ανώδυνη οδοντιατρική διαδικασία η οποία καθίσταται αναγκαία για τη θεραπεία των λοιμώξεων ή καταγμάτων των δοντιών όταν αυτά επηρεάζουν τον πολφό (νεύρα) του δοντιού προκαλώντας φλεγμονή και μόλυνση.


Κατά την ενδοδοντική θεραπεία γίνεται πλήρης αφαίρεση του πολφού, καθαρισμός και απολύμανση του πολφικού θαλάμου και των ριζικών σωλήνων και τέλος έμφραξη τους με ειδικά εμφρακτικά υλικά.
Εάν δεν πραγματοποιηθεί ενδοδοντική θεραπεία σε κάποιον μολυσμένο ή κατεστραμμένο πολφό, τότε συγκεντρώνεται πύον στην άκρη της ρίζας, στο φατνιακό οστούν και δημιουργείται απόστημα το οποίο προκαλεί πόνο.

 

Αν η φλεγμονή δεν αντιμετωπιστεί, η έλλειψη αιμάτωσης του πολφού οδηγεί στη νέκρωση των ιστών και εξάπλωση της μόλυνσης μέσω των ριζικών σωλήνων στους ιστούς γύρω από τη ρίζα του δοντιού προκαλώντας απόστημα. Η μόλυνση καταστρέφει σταδιακά το οστό γύρω απο το απόστημα καθιστώντας αδύνατο να κρατηθεί το δόντι στη θέση του οδηγώντας στην απώλεια του. Επιπλέον μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλα όργανα του σώματος επηρεάζοντας τη λειτουργία τους. Η μόνη εναλλακτική συνήθως είναι η εξαγωγή που αν και μοιάζει μία φθηνή επιλογή, η κάλυψη του κενού μελλοντικά θα απαιτήσει μία πολυδάπανη γέφυρα ή ένα καθόλου φθηνό εμφύτευμα.

 

 

Εκτελείται τόσο στα μονόριζα (πρόσθια) όσο και στα πολύριζα (οπίσθια) δόντια.

 

Αρχικά γίνεται διάνοιξη και πρόσβαση μέσω της μασητικής επιφάνειας στην πολφική κοιλότητα και στους ριζικούς σωλήνες έως το στενότερο ακρορριζικό τους σημείο. Στη συνέχεια κάνουμε χημικομηχανική επεξεργασία του κάθε σωλήνα ξεχωριστά με σκοπό την κατάλληλη διαμόρφωση του με εργαλεία χειρός,

μηχανοκίνητα εργαλεία και διακλυσμούς με τοπικά αντισηπτικά διαλύματα. Στα μεσοδιαστήματα των συνεδριών χρησιμοποιούμε αντιμικροβιακούς παράγοντες για την εκτόπιση και εξάλειψη της μόλυνσης. Στο τελευταίο στάδιο της θεραπείας γίνεται έμφραξη των ριζικών σωλήνων με σύγχρονο σύστημα θερμής γουταπέρκας και ακολουθώντας συγκεκριμένο πρωτόκολλο.

 

Μία μικρή δυσφορία της περιοχής μπορεί να επικρατεί τις πρώτες ημέρες μετά την ολοκλήρωση, η οποία αντιμετωπίζεται με απλά αναλγητικά. Η λήψη ακτινογραφίας μερικές ημέρες μετά τη θεραπεία κρίνεται απαραίτητη για την επιβεβαίωση της επιτυχίας. Στην τελική φάση γίνεται ανασύσταση του δοντιού (σφράγισμα) και σε περίπτωση που είναι κατεστραμμένο κρίνεται απαραίτητη η τοποθέτηση άξονα και στεφάνης(θήκης) πορσελάνης ώστε να προφυλαχθεί από μελλοντικό κάταγμα και εξαγωγή.

Μια σωστή ενδοδοντική θεραπεία έχει ποσοστά επιτυχίας έως και 92%, ποσό το οποίο εξαρτάται από διάφορους παραμέτρους όπως τη μορφολογία των ριζικών σωλήνων, εάν έχει ακρορριζική αλλοίωση, αν ακολουθηθεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο, εάν υπάρχει κάταγμα ή ράγισμα και εάν η τελική αποκατάσταση είναι σωστή και αποτρέπει τη μικροδιείσδυση μικροβίων. Αν ο πόνος επιμένει μετά από δυο ή τρεις εβδομάδες τότε πιθανόν η θεραπεία να μην ήταν επιτυχής. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η πρόληψη μπορεί να αποτρέψει την ανάγκη ενδοδοντικής θεραπείας.

 

 

Παιδοδοντία

Στην κλινική μας δεχόμαστε όλα τα μικρά παιδιά με σκοπό τη δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης με τον οδοντίατρο η οποία θα διατηρηθεί και στο μέλλον. Η αποκατάσταση και διατήρηση της στοματικής υγείας του παιδιού γίνεται με την εφαρμογή συγκεκριμένου θεραπευτικού και προληπτικού προγράμματος.

Η πρώτη επίσκεψη πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 3 χρόνων ώστε να χτιστεί μία αρμονική σχέση με τον ίδιο τον οδοντίατρο αλλά και τον οδοντιατρικό εξοπλισμό. Με ένα ευχάριστο καλωσόρισμα θέλουμε να μετατρέψουμε το φόβο και την αμφιβολία σε μία ευχάριστη εμπειρία που θα το συνοδεύει όλη του τη ζωή.

 

 

Η νεογιλή οδοντοφυΐα αποτελείται από 20 δόντια, που ανατέλλουν σταδιακά από την ηλικία των έξι μηνών μέχρι την ηλικία των δύο ετών. Ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικός για το παιδί:

 • Εξυπηρετούν τη μάσηση και τη φώνηση για δέκα περίπου έτη, έως ότου να ολοκληρωθεί η ανατολή όλων των μόνιμων δοντιών.

 • Αποτελούν ασφαλή οδηγό για την ομαλή ανατολή των διάδοχων μόνιμων δοντιών στη σωστή θέση.

Ένα χαλασμένο παιδικό δοντάκι προκαλεί πόνο και δυσφορία στο παιδί, και γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα.
Σε περίπτωση που το χαλασμένο παιδικό δόντι μένει αθεράπευτο, δημιουργείται απόστημα, το οποίο επηρεάζει αρνητικά τη διάπλαση και ανατολή του αντίστοιχου μόνιμου δοντιού.

Παιδοδοντικές εργασίες

 1. Σφραγίσματα ρητίνης σε νεογιλά και μόνιμα δόντια

 2. Παιδικές εξαγωγές και καθαρισμοί

 3. Εμφράξεις οπών και σχισμών

 

Σε συνεργασία με άριστους συνεργάτες στον τομέα της παιδοδοντίας, της ορθοδοντικής αλλά και της ενδοδοντίας αντιμετωπίζουμε κάθε περιστατικό επιτυχώς με αμεσότητα.

Τι είναι οι εμφράξεις οπών και σχισμών, τα γνωστά Sealants;

Οι προληπτικές καλύψεις ή sealants είναι υγρή ρητίνη η οποία τοποθετείται στις οπές και σχισμές της μασητικής επιφάνειας των οπισθίων δοντιών, όπου κατακρατούνται τροφές και μικρόβια. Για τη διαδικασία αυτή δεν χρειάζεται να τροχιστεί το δόντι. Η διαδικασία της τοποθέτησης των sealant είναι απολύτως ασφαλής, απλή και κυρίως ανώδυνη. Σε μία μόνο επίσκεψη αύλακες του δοντιού καθαρίζονται καλά και επιστρώνονται με μια λεπτή στρώση υλικού πάνω στις σχισμές του.