Τί είναι η τερηδόνα;

Categories:
Η τερηδόνα είναι η πιο συχνή μη μεταδιδόμενη ασθένεια στον κόσμο! Προσβάλλει τα δόντια ανθρώπων όλων των ηλικιών, καταστρέφοντας την φυσιολογική δομή τους. Η πορεία εξέλιξής της είναι συνήθως αργή και ύπουλη και έτσι πολλά δόντια δεν πονάνε πριν να είναι πλέον πολύ αργά. Στην θεραπεία της τερηδόνας δεν πρέπει να είναι σημείο αναφοράς ο πόνος, γιατί ακόμη και δόντια που η βλάβη έχει φτάσει μέχρι το νεύρο, δεν δίνουν συμπτώματα.

 

Η εικόνα της ποικίλλει, ανάλογα με το πόσο προχωρημένη είναι. Αρχίζει από καφεκίτρινες ή έντονα λευκές κηλίδες, προχωρώντας οι βλάβες γίνονται πιο σκούρες και στο τέλος μπορεί να υπάρξει και σπάσιμο μέρους του δοντιού, ενώ πολλές είναι οι περιπτώσεις στις οποίες, παρόλο που φαίνεται μόνο μία μικρή μαύρη κουκίδα ή και τίποτα, εσωτερικά μεγάλο μέρος του δοντιού έχει καταστραφεί ή έχει φτάσει μέχρι το νεύρο. Η θεραπεία της τερηδόνας είναι τα σφραγίσματα, όταν η βλάβη δεν έχει προσβάλλει το νεύρο του δοντιού, και η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση), όταν στο νεύρο έχουν εισχωρήσει μικρόβια.
Σε κάθε περίπτωση, μία κουβέντα με τον οδοντίατρο και πιθανόν κάποιες φωτογραφίες ή ακτινογραφίες, θα βοηθήσουν να καταλάβουμε ποια δόντια χρειάζονται θεραπεία, ακόμη κι αν δεν έχουν δώσει ποτέ συμπτώματα πόνου.

 

Καλύτερα να έχουμε κάποια όμορφα, καλοδουλεμένα σφραγίσματα στο στόμα μας, που η εμφάνισή τους είναι ίδια με ενός υγιούς δοντιού, παρά να παραμένουμε με πολλές τερηδόνες με μαύρη εμφάνιση που έχουν τον κίνδυνο να προχωρήσουν και να επεκταθούν σε σοβαρότερες βλάβες, μόνο για να λέμε ότι δεν έχουμε κάνει ποτέ κανένα σφράγισμα.