Term Archives: Αποτρύγωση ( Καθαρισμός Δοντιών)

Πόσο συχνά πρέπει να επισκέπτομαι τον οδοντίατρο;

Όταν το στόμα είναι υγιές σε γενικές γραμμές, αρκεί μία επίσκεψη στον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες, για προληπτικό έλεγχο.
Ο οδοντίατρος είναι ικανός να εντοπίσει αρχόμενες βλάβες σε δόντια και ούλα και να τα θεραπεύσει έγκαιρα, ώστε να αποφευχθούν μεγαλύτερες βλάβες. Κάποιες φορές, τα προβλήματα είναι τόσο ύπουλα, που ούτε ο οδοντίατρος είναι σε θέση να τα εντοπίσει από την αρχή, όμως αν εφαρμόζεται μία σωστή στοματική υγιεινή καθημερινά από τον ασθενή και γίνονται και οι καθιερωμένες επισκέψεις κάθε εξάμηνο, τέτοιου είδους βλάβες περιορίζονται στο ελάχιστο.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ! Επίσκεψη κάθε έξι μήνες δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και καθαρισμό των δοντιών. Ο καθαρισμός πέτρας και χρωστικών πρέπει να γίνεται όταν υπάρχει ανάγκη. Αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο και εξαρτάται κυρίως από το πόσο αποτελεσματική είναι η στοματική του υγιεινή, αλλά και από άλλους παράγοντες. Κάποιοι χρειάζονται καθαρισμό κάθε 3 μήνες, ενώ άλλοι κάθε 1 χρόνο ή και περισσότερο.

Τί είναι η τερηδόνα;

Η τερηδόνα είναι η πιο συχνή μη μεταδιδόμενη ασθένεια στον κόσμο! Προσβάλλει τα δόντια ανθρώπων όλων των ηλικιών, καταστρέφοντας την φυσιολογική δομή τους. Η πορεία εξέλιξής της είναι συνήθως αργή και ύπουλη και έτσι πολλά δόντια δεν πονάνε πριν να είναι πλέον πολύ αργά. Στην θεραπεία της τερηδόνας δεν πρέπει να είναι σημείο αναφοράς ο πόνος, γιατί ακόμη και δόντια που η βλάβη έχει φτάσει μέχρι το νεύρο, δεν δίνουν συμπτώματα.

 

Η εικόνα της ποικίλλει, ανάλογα με το πόσο προχωρημένη είναι. Αρχίζει από καφεκίτρινες ή έντονα λευκές κηλίδες, προχωρώντας οι βλάβες γίνονται πιο σκούρες και στο τέλος μπορεί να υπάρξει και σπάσιμο μέρους του δοντιού, ενώ πολλές είναι οι περιπτώσεις στις οποίες, παρόλο που φαίνεται μόνο μία μικρή μαύρη κουκίδα ή και τίποτα, εσωτερικά μεγάλο μέρος του δοντιού έχει καταστραφεί ή έχει φτάσει μέχρι το νεύρο. Η θεραπεία της τερηδόνας είναι τα σφραγίσματα, όταν η βλάβη δεν έχει προσβάλλει το νεύρο του δοντιού, και η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση), όταν στο νεύρο έχουν εισχωρήσει μικρόβια.
Σε κάθε περίπτωση, μία κουβέντα με τον οδοντίατρο και πιθανόν κάποιες φωτογραφίες ή ακτινογραφίες, θα βοηθήσουν να καταλάβουμε ποια δόντια χρειάζονται θεραπεία, ακόμη κι αν δεν έχουν δώσει ποτέ συμπτώματα πόνου.

 

Καλύτερα να έχουμε κάποια όμορφα, καλοδουλεμένα σφραγίσματα στο στόμα μας, που η εμφάνισή τους είναι ίδια με ενός υγιούς δοντιού, παρά να παραμένουμε με πολλές τερηδόνες με μαύρη εμφάνιση που έχουν τον κίνδυνο να προχωρήσουν και να επεκταθούν σε σοβαρότερες βλάβες, μόνο για να λέμε ότι δεν έχουμε κάνει ποτέ κανένα σφράγισμα.

Τρόπος βουρτσίσματος;

Είναι Α. Π. Λ. Ο :

 

 • Α νω και κάτω γνάθος βουρτσίζοντια ξεχωριστά.
 • Π αλμικές δονήσεις (όχι μεγάλη κυκλική κίνηση) για να καθαριστούν δόντια και ούλα
 • Λ οξή κατεύθυνση της οδοντόβουρτσας (να βλέπει εκεί όπου ενώνεται το δόντι με το ούλο με κλίση 45΄)
 • Ό λες ανεξαιρέτως τις επιφάνειες (μέσα – έξω, άνω – κάτω, δεξιά – αριστερά, μπροστά – πίσω) ακολουθώντας μία σειρά

 

Επίσης, ανάμεσα στα δόντια δεν ξεχνώ να κάνω νήμα ή μεσοδόντιο βουρτσάκι. Τέλος, φροντίζω για τον καθαρισμό της επάνω επιφάνειας της γλώσσας.
Χιουμοριστικά να πούμε ότι ακόμη και για όσους βαριούνται τόσο πολύ υπάρχει λύση! Η ‘’χωρίς χέρια’’ οδοντόβουρτσα, που προσαρμόζεται στην γλώσσα! Σκεφτείτε το! Είναι καλύτερο από το τίποτα!

 

Τι να κάνω για να μην χαλάνε τα δόντια μου;

 

Για να προλάβουμε την τερηδόνα πρέπει να κάνουμε απαραίτητα τα εξής 4 πράγματα:
Τακτικούς ελέγχους στον οδοντίατρό μας, ο οποίος αν χρειαστεί θα επέμβει νωρίς, γρηγορότερα και φθηνότερα.
Σωστό καθημερινό βούρτσισμα για να εξαφανίζεται η οδοντική μικροβιακή πλάκα.
Τήρηση σωστών κανόνων διατροφής (να αποφεύγουμε ενδιάμεσα μασουλήματα και άσκοπη ζάχαρη).
Χρήση φθορίου (μέσω της οδοντόκρεμας και του στοματικού διαλύματος) για να ενισχύσουμε τυχόν προβληματικά δόντια.

 

Επιπλέον στα μικρά παιδιά συστήνεται:

 

Συχνή φθορίωση των δοντιών (κάθε 6 μήνες) από τον οδοντίατρο, εώς την ηλικία που θα αλλαχθούν όλα τα νεογιλά δόντια.
Προληπτικές καλύψεις των μασητικών επιφανειών των μόνιμων δοντιών (sealants).

 

Και μην ξεχνάτε ποτέ:

 

H καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη!

Κακοσμία στόματος;

Ένα πρόβλημα που συνδέεται με την κακή αναπνοή είναι η ανικανότητα για αυτο-διάγνωση. Η πλειοψηφία των ατόμων με δυσοσμία του στόματος συχνά αγνοούν ότι έχουν κακή αναπνοή εάν κάποιος δεν τους το αναφέρει.

Πρέπει να τονιστεί ότι η πρωινή κακοσμία του στόματος είναι φυσιολογική, καθώς κατά την διάρκεια της νύχτας δεν εκκρίνεται μεγάλη ποσότητα σάλιου και το κλειστό στόμα δημιουργεί αναερόβιες συνθήκες, όπου αναπτύσσονται ευκολότερα τα μικρόβια. Αν όμως δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εστία μικροβίων στο στόμα (π.χ. πέτρα, τερηδόνα κτλ), διαπιστώνουμε πως όσο πιο καλή είναι η στοματική υγιεινή κατά το τελευταίο βούρτσισμα πριν τον ύπνο, τόσο μικρότερη είναι η κακοσμία το πρωί.

 

ΑΙΤΙΕΣ:

 

Στο μεγαλύτερο ποσοστό η κακοσμία προέρχεται από διάφορες αιτίες, γι’ αυτό και η διόρθωση αυτών των προβλημάτων συνήθως εξαλείφει και την κακή αναπνοή.
 • τροφές που μένουν ανάμεσα στα δόντια
 • ελατωμματικές αποκαταστάσεις (σφραγίσματα, γέφυρες κτλ.)
 • βρώμικες τεχνητές οδοντοστοιχίες
 • κάπνισμ.
 • κακή διατροφή
 • κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πτητικές ουσίες (π.χ. σκόρδο).
 • πέτρα που δημιουργεί ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα.
 • παραμονή αβούρτσιστου στόματος για πολλές ώρες ή μέρες.
 • ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η νεφρική ανεπάρκεια, οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος ή ακόμη και προβλήματα του γαστρεντερικού.
 • ξηροστομία που προκύπτει πολλές φορές από την παρενέργεια πολλών φαρμάκων.
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη διαχείριση της δυσοσμίας του στόματος είναι:
 • η διόρθωση κακών προηγούμενων εργασιών στο στόμα.
 • η διατήρηση της κατάλληλης στοματικής υγιεινής.
 • οι τακτικοί επαγγελματικοί καθαρισμοί των δοντιών από τον οδοντίατρο (κάθε περίπου 6 μήνες).
 • το βούρτσισμα της γλώσσας.
 • η σωστή και ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες.
 • η συμβολή του ειδικού ιατρού, ώστε να θεραπευτούν οι φλεγμονές και να ελεγχθούν οι χρόνιες νόσοι.

 

Τα περισσότερα προϊόντα που βρίσκονται στο εμπόριο απλά καλύπτουν τη δυσοσμία για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Οι καραμέλες (πάντα χωρίς ζάχαρη) μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση της ροής του σάλιου σας, όπως και το νερό βοηθά να κρατηθεί το στόμα υγρό, όμως οι τσίχλες και οι καραμέλες, καθώς και οι πλύσεις στόματος θα καλύψουν τη δυσοσμία μόνο για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, γιατί δεν θεραπεύουν την αιτία του προβλήματος, αλλά μόνο τα συμπτώματα.

ΑΠΛΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΔΡΟΣΕΡΗ ΑΝΑΠΝΟΗ

 

Βουρτσίστε όλο το στόμα (ακόμη και τα εσωτερικά (παρειακά) τοιχώματα και την οροφή της στοματικής κοιλότητας) και καθαρίστε ανάμεσα τα δόντια σας με νήμα ή μεσοδόντιο βουρτσάκι τρεις φορές την ημέρα.
Καθαρίστε (αποξέστε) την επάνω επιφάνεια της γλώσσας με την οδοντόβουρτσα ή με το ειδικά σχεδιασμένο εργαλείο. Καλό είναι να φτάσετε μέχρι το πίσω πίσω μέρος της γλώσσας, όπου εγκλωβίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό των οσμογόνων βακτηριδίων.
Πρέπει να τονιστεί ότι το ειδικό εργαλείο είναι πολύ πιο αποτελεσματικό, διότι είναι ειδικά σχεδιασμένο για να φτάνει στο πίσω μέρος της γλώσσας πιο εύκολα και με μικρότερη πρόκληση του αντανακλαστικού του εμετού. Ξεπλύνετε με νερό ή με το στοματικό διάλυμα.
Διατηρείστε την υγρασία του στόματος καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, πίνοντας άφθονα υγρά. Αν μιλάτε πολύ, αν κοιμάστε με το στόμα ανοιχτό και αν παίρνετε κάποια συγκεκριμένα φάρμακα, εμφανίζεται ξηροστομία και δημιουργείτε ένα περιβάλλον πιο ευνοικό για την ανάπτυξη των βακτηριδίων.
Αν δεν έχετε την δυνατότητα να βουρτσίσετε μετά από κάθε γεύμα, μασήστε μία μαστίχα χωρίς ζάχαρη.

 

ΜΥΘΟΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΣΜΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ

 

Η κακοσμία της αναπνοής προέρχεται από το στομάχι. Σύμφωνα με ιατρικές έρευνες περίπου το 1% της κακοσμίας οφείλεται σε διαταραχές του στομάχου, των ιγμορείων ή των πνευμόνων.
Αν κανείς βουρτσίζει τα δόντια του συχνότερα θα μπορέσει να ελέγξει την κακοσμία της αναπνοής. Αυτό που πρέπει να γίνεται για αποτελεσματικό καθαρισμό του στόματος είναι σωστό βούρτσισμα και όχι συχνό (π.χ. κάθε μία ώρα). Καθαρισμός των μεσοδόντιων διαστημάτων, της γλώσσας και των γύρω μαλακών ιστών βοηθούν πολύ. Επίσης, εάν η κακοσμία προέρχεται από κακότεχνες εργασίες στα δόντια, όπου ο ασθενής όσο και να προσπαθεί δεν μπορεί να καθαρίσει, τότε η διόρθωση αυτών (και όχι το συχνό βούρτσισμα) θα διορθώσει την βλάβη.
Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί την κατάσταση της αναπνοής του. Συνήθως το άτομο που έχει κακοσμία δεν το αντιλαμβάνεται από μόνο του και οι γύρω του δεν του το επισημαίνουν για λόγους ευγενείας. Το καλύτερο είναι, για να μάθει κανείς αν έχει κακοσμία, να ρωτήσει ένα φιλικό ή αγαπημένο του πρόσωπο.